Ekonomi

2023 Yılı Tarımsal Destekler Açıklandı

Cumhurbaşkanının üreticilere 2023 yılı tarım desteğine ilişkin kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Birçok ürüne gübre desteği geçen yıla göre değişmeyerek dekar başına 21 lirada kalırken; Mazot desteğinde ise bazı ürünlerde 30 ile 50 TL arasında değişiklik yapıldı.

2023 yılında verilecek tarımsal desteklere ve 2024 yılında uygulanacak sertifikalı tohum kullanım desteğine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Pek çok üründe gübre takviyesi geçen yıla göre değişmeyerek dekar başına 21 lira seviyesinde kaldı. Bitkisel üretimde motorin takviyesi bazı ürünlerde bir miktar artırılırken, bazı ürünlerde aynı kaldı. Karara göre destek kriterleri şöyle:

“-Arpa, buğday, çavdar, tritikale ve yulaf ürünlerinde mazot desteği dekar başına 103 TL, gübre desteği ise dekar başına 46 TL’dir.

-Fındık, soğan, çay, zeytin ve şeker pancarında mazot desteği 86 TL, gübre desteği ise dekar başına 21 TL oldu.

-Kuru fasulye, mercimek, nohut ve aspirde mazot desteği 103 TL, gübre desteği ise 21 TL.

“Motorin desteği pamukta dönüm başına 345 TL, patates ve soya fasulyesinde 172 TL, yağlı ayçiçeğinde ise 121 TL olarak verilecek.”

TOPRAK ANALİZİNİN ESASLARI DEĞİŞMEDİ

Toprak analiz ücreti 50 TL; Yem bitkilerine verilen mazot desteği 94 TL, gübre desteği ise 21 TL olarak geçen yılla aynı seviyede kaldı.

Organik tarıma kategorisine göre dönüm başına 30 ile 180 lira arasında destek verilecek.

Fark ödemeleri kapsamında belirlenen havzalarda yetiştirilecek ürünler için verilecek destekler de belirlendi. Bu kapsamda buğdaya 100 kuruş, arpa, çavdar, tritikale, yulafa 50 kuruş, aspire 55 kuruş, çeltikte 10 kuruş, mısır tanesine 3 kuruş, dane zeytinine 15 kuruş, kolza (kanola) tohumuna 100 kuruş, Kuru fasulye, mercimek, nohutun kilosu 50 kuruş. Kütlü pamuk için 160 kuruş, soya fasulyesi için 60 kuruş, yağlı ayçiçeği için 100 kuruş, taze çay için 30 kuruş, zeytinyağı için 80 kuruş.

Suyun kısıtlı olduğu bölgelerde nohut ve mercimek ekenlere yüzde 50 oranında ilave destek verilecek. Damla sulama ile sulanan alanlar dışında dane mısır için destek ödemesi yapılmayacaktır.

HAVZA DIŞINDA YETİŞTİRİLEN ÜRÜNLERE ESAS VERİLMEYECEK

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen ürünlerin havza dışında yetiştirilmesi durumunda belirlenen ürünlere mazot, gübre, fark ödemesi, sertifikalı tohum kullanımı ve fındık alan bazlı gelir desteği verilmeyecektir.

Destekler, temel işleri üretmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri tarafından belirlenen belirlenen havzalarda yer alan personel, iş ve arazi bilgileri ÇKS’de kayıtlı olan kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere gerçek ve yasaldır. Arsalar üzerinde destek alacak olanlar ve belirlenecek yasal süre içerisinde destek başvurusunda bulunanlar. bireyler faydalanacaktır.

Taze çay üreticilerine yapılacak fark ödemesi takviyesi, 2013 yılında yürürlüğe giren “Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Lisans Verilmesi Hakkında Karar” ile belirlenen alanlarda üretim yapan çiftçilere sağlanmaktadır. Belirlenen havzalarda Bakanlar Kurulu kararıyla Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından ruhsatlandırılmıştır. yapmak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen karar, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu