Ekonomi

2023 Yılında İhracat Bir Önceki Yıla Göre Arttı

ATSO Başkanı Ali Bahar, 2023 yılında ihracatın bir önceki yıla göre artmasının önemli bir başarı olduğunu belirterek, “Küresel tedarik zincirindeki aksamalara, finansmana erişimdeki zorluklara ve AB’deki durgunluk tehdidine rağmen önemli bir başarı. ülkeler.”

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 dış ticaret bilgilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ATSO Lideri Bahar, 2023 yılında dış ticaret açığının bir önceki yıla göre yüzde 3,2 azalarak 109 milyar 541 milyon dolardan 105 milyar 997 milyon dolara gerilediğini kaydeden ATSO Lideri Bahar, “İçinde bulunduğumuz dönemde küresel tedarik zincirinde aksamalar, zorluklar, sıkıntılar yaşanıyor. Finansmana erişim konusunda Avrupa ülkeleri durgunluk tehdidi altında.” “Bu farklılıklara rağmen ihracatımızın artması önemli bir başarıdır. Bu başarı, dış ticaret açığının beklenenden 6 milyar dolar daha düşük olmasına neden olmuştur” dedi.

“İhracatımız açısından umut verici bir gelişme”

2023 yılında ihracat bir önceki yıla göre yüzde 0,6 artarak 255 milyar 777 milyon dolara ulaştı. İthalat yüzde 0,5 azalarak 361 milyar 774 milyon dolara geriledi. 2024 yılında ihracatımızın yoğun olduğu hedef ülkelerdeki ekonomik toparlanmanın, ülke olarak daha yüksek ihracat seviyesine ulaşmayı destekleyici bir gelişme olacağını belirten Bahar, “Bu konuda özellikle ABD ve Avrupa Merkez Bankası, faiz artışlarının sona erdiğini ve küresel enflasyonun aşağı yönlü hızlanmaya başladığını söyledi.” Bu, hedef ülkelerdeki talebin artmasıyla birlikte ihracatımızın da artması açısından umut verici bir gelişme” dedi.

“Yüksek teknoloji ihracatımız artıyor”

Lider Ali Bahar, 2023 yılında toplam ihracatta imalat sanayinin payının yüzde 94,2 olduğunu, tarım, ormancılık ve balıkçılığın payının 3,8, madencilik ve taşocakçılığının payının ise 1,5 olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle imalat sanayi ihracatında yüksek teknolojili ürünlerin payının artması çok değerli bir gelişme. 2022 yılında ihracatımızda yüzde 3,1 olan yüksek teknolojili ürünlerin payı 2023 yılında yüzde 23,1 artarak 3,8’e yükseldi. Orta-yüksek teknolojili ürünlerin payı İş ihracatımız yüzde 8,4 artarken, düşük teknolojili iş ihracatımız yüzde 4,1 azaldı.Eser ihracatının teknolojik düzeyine göre değişmesi, son derece umut verici bir gelişme oldu. Önümüzdeki yıllarda düşük teknolojili işler yerine daha kaliteli ürünler almalıyız. “Teknolojili ürünler ihraç ediyor olmamız doğru yolda olduğumuzun göstergesidir.”

“İhracatta Almanya birinci, ithalatta Rusya birinci sırada”

2023 yılında ihracatta Almanya’nın 21 milyar 92 milyon dolarla ilk sırada yer aldığını belirten Bahar, “Almanya’yı 14 milyar 826 milyon dolarla ABD, 12 milyar 786 milyon dolarla Irak izledi. İthalatta ise ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. 45 milyar 602 milyon dolarla.” “Çin 44 milyar 980 milyon dolarla ikinci, Almanya ise 28 milyar 684 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı” dedi. Lider Ali Bahar, Antalya’nın Türkiye ile paralel bir sıralamada bulunduğunu belirterek, “2023 yılında Antalya’dan en çok ihracat yapılan ülkeler listesinde Almanya 200 milyon dolarla ilk sırada yer alırken, Rusya 191 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. “

“Antalya cari açığa katkı sağlamaya devam ediyor”

2023 yılı dış ticaret verilerine göre dış ticaret açığının yüzde 3,2 oranında azalmasına rağmen hâlâ ekonominin üzerindeki en önemli yüklerden biri olmayı sürdürdüğünü vurgulayan ATSO Başkanı Ali Bahar, “Böyle bir ortamda Antalya’nın dış ticaret fazlası artıyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayacağız.” 2022 yılında 2,76 milyar dolarlık ihracat yapılan Antalya’da bu rakam 2023 yılında 2,99 milyar dolara çıktı. 2,23 milyar dolarlık ithalatın yapıldığı 2023 yılında ise Antalya’nın yarattığı dış ticaret fazlası 758 milyon dolara ulaşacak. “Bu rakam ülkemize döviz girişi sağlanması ve dış ticaret açığına olumlu katkı sağlanması açısından büyük önem taşıyor” dedi. – ANTALYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu