Yaşam

Bilime Göre Pek Çok İnsanın Yemekte Zorlandığı Brokoli’nin 11 Faydası

Dört mevsimin bir arada yaşandığı güzel ülkemizin iklim koşulları sayesinde her türlü sebzenin en bol olanını yetiştirme olanağına sahibiz. Ancak bu sebzeler yetmezmiş gibi son birkaç on yıldır brokoli adında bir sebzeden bahsetmeye başladık. 20. yüzyılda İtalyan göçmenler sayesinde ABD’nin bile aşina olduğu brokoli,Ülkemizde 1980’li yıllardan itibaren organik olarak yetiştirilmektedir.

‘Peki büyüyen brokoli nereden geldi?’ diye sorarsanız cevap bu sebzenin içeriğinde yatıyor. Brokolinin doğal olarak içerdiği vitamin ve mineraller gibi bileşenler İnsan sağlığına büyük faydaları vardır. Kansere karşı destek olmaktan kalp sağlığını iyileştirmeye kadar sayısız faydası bulunan brokoli, sindirim sorunlarına karşı da gerçek bir kahraman gibi davranıyor.

Birçoğunu ilk kez duyacağınız brokolinin faydaları:

  • Vitamin ve mineral açısından zengin besin değerlerine sahiptir.
  • Tam bir antioksidan deposu.
  • Enflamasyonun düşmanıdır.
  • Farklı kanser türlerine karşı koruyucu özelliği vardır.
  • Şeker hastalarının bir numaralı dostudur.
  • Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörlerini azaltır.
  • Brokoli sindirim sorunu yaşayanların da imdadına yetişiyor.
  • Sağlıklı beyin fonksiyonlarının anahtarıdır.
  • Güçlü bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı.
  • Sağlıklı ağız ve dişlere giden yol brokoliden geçer.
  • Kemikleri ve eklemleri güçlendirir.

Vitamin ve mineral açısından güçlü besin değerlerine sahiptir:

Bir porsiyon yani 91 gram çiğ brokoli, 6 gram karbonhidrat, 26 gram protein ve 0,3 gram yağ içerir. Bir porsiyon brokoli yediğinizde Günlük almanız gerekenler C vitamininin yüzde 135’ini, A vitamininin yüzde 11’ini, K vitamininin yüzde 116’sını, B9 vitamininin (folat) yüzde 14’ünü, fosforun yüzde 6’sını ve selenyumun yüzde 3’ünü alacaksınız. Çiğ veya buharda tükettiğinizde bu besin değerlerinde herhangi bir azalma olmaz.

Eksiksiz bir antioksidan deposu:

Vücudumuzdaki serbest radikaller hücre hasarına neden olur. Bunları önlemek için en etkili unsur antioksidanlardır. Brokoli, sülforafan adı verilen bir madde içerir. Bu madde sindirim sırasında güçlü bir antioksidana dönüşür. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan sülforafan aynı zamanda kan şekerinin stabil kalmasını sağlar, kolesterol seviyesini dengeler ve kronik hastalıkların gelişmesini önlemede rol oynar. Brokolide farklı antioksidan kaynakları olan lutein ve zeaksantin de gözlerdeki hücre hasarını önler.

Enflamasyonun düşmanıdır:

Vücudumuzda birçok farklı nedenden dolayı oluşan iltihaplanmalar Brokoli, iltihaplanma üzerinde etkili olan birçok biyoaktif bileşik içerir. Brokolinin içerdiği birçok elementin iltihaplanma üzerinde birlikte çalıştığı gözlemlenmiştir. Bu konulardan biri olan kaempferol ile ilgili yapılan çalışmalar, son derece güçlü bir antiinflamatuar kapasiteye sahip olduğunu göstermiştir. Özellikle sigara içenlerde meydana gelen şiddetli iltihaplar üzerinde etkilidir.

Farklı kanser türlerine karşı koruyucu özelliklere sahiptir:

Elbette bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekiyor, ancak Hücre hasarını önleyen biyoaktif bileşenler içerir Brokoli son derece zengindir. Bu bileşenlerin özellikle meme, prostat, mide, kolorektal, böbrek ve mesane kanserleri üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Brokoli de dahil olmak üzere turpgiller familyasına ait tüm sebzeler benzer bileşikler içerir.

Şeker hastalarının bir numaralı dostudur:

Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması durumu olan diyabet, özellikle tip 2 diyabet, Kişide yüksek insülin direnci oluşturur. Brokolinin içerdiği zengin antioksidanlar ve lifli yapı, insülin direncinin azaltılmasında etkili rol oynuyor. Yapılan bir araştırmada, her gün brokoli yiyen tip 2 diyabet hastalarından oluşan bir grupta insülin direncinde gözle görülür bir azalma olduğu görüldü. Farklı bir çalışmada ise zarar görmüş pankreas hücrelerini güzelleştirici etkisi olduğu bulunmuş ancak kesin sonuç için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörlerini azaltır:

Yüksek LDL kolesterol, düşük HDL kolesterol ve yüksek trigliseritler kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen risk faktörleridir. Brokoli’de bulunan bileşikler şunlardır: tam da bu maliyetleri olması gereken noktaya getirmek. önemli bir rol oynar. İçerdiği antioksidanlar ani kalp krizi riskini azaltır. Hayvan deneylerinde kalp durması ile ortaya çıkan hücre ölümüne karşı da koruyucu etkisi olduğu gösterilmiştir.

Brokoli sindirim sorunu yaşayanların da imdadına yetişiyor:

Sindirim sorunları tek başına rahatsız edici olduğu gibi birçok farklı rahatsızlığa da neden olabilir. Sindirim sistemi sorunları Genellikle belirli bakteri topluluklarının yetersizliği nedeniyle ortaya çıkar. Brokoli’nin ağır lif yapısı ve antioksidan bakımından zengin içeriği bu gerekli bakterilerin oluşumunu ve korunmasını sağlar. Brokoli bağırsaklarda oluşan iltihapları iyileştirici etki göstermesinin yanı sıra dışkılamanın kolaylaşmasına da yardımcı olur.

Sağlıklı beyin fonksiyonlarının anahtarıdır:

Özellikle yaşlanmayla birlikte sağlıklı beyin ve sinir dokusu fonksiyonlarımız zarar gördüğünden zihinsel gerilemeler ortaya çıkar. 960 yaşlı üzerinde yapılan araştırmada Günde bir porsiyon brokolinin tüketilmesinin zihinsel gerilemeyi önleyici etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Brokolide bulunan sülforafan adı verilen biyoaktif bileşik, beyne giden oksijen azaldığında ortaya çıkan sorunları önleme potansiyeline sahiptir. Kaempferol adı verilen farklı bir bileşiğin beyin hasarını ve sinir iltihabını azaltıcı etkisi vardır.

Güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlar:

Herhangi bir sağlık sorununuz olmasa bile ileride oluşabilecek hastalıklardan kendinizi korumak için. Bağışıklık sisteminizi her zaman güçlü tutmalısınız. Güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarı C vitaminidir. Alınması gereken günlük C vitamini miktarı 100 – 200 mg’dır. Günde bir porsiyon çiğ veya buharda pişmiş brokoli yediğinizde ihtiyacınız olan miktarı almış olursunuz.

Sağlıklı ağız ve dişlere giden yol brokoliden geçer:

Ağız ve diş hastalıklarının bir numaralı düşmanı C vitamini ve kalsiyumdur. Brokoli bu bileşenlerin her ikisi açısından da son derece zengindir. İçerdiği kaempferol bu hastalıkların önlenmesinde etkin rol oynar. Sülforafan ağız kanseri riskini azaltır. Kesin olmamakla birlikte çiğ brokolinin tüketilmesi diş plağını önler ve dişleri beyazlatır ancak bunu destekleyecek bilimsel bir bilgi yoktur.

Kemikleri ve eklemleri güçlendirir:

Birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkar ve birçok farklı rahatsızlığa neden olabilir. Kemik ve eklem bozukluklarının giderilmesinde etkin rol oynar Brokolide K vitamini, A vitamini, C vitamini, kalsiyum, fosfor ve çinko bol miktarda bulunur. Bu bileşikler özellikle eklem iltihaplarının hafifletilmesinde son derece değerlidir.

Küçük ağaçlara benziyor ve içeriği beklediğimizden de sağlam. Brokoli’nin bilinen faydalarından bazılarını listeledik. Söylediklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tüm sağlık konularında olduğu gibi brokoli tüketimi konusunda da en doğru ve kişiye özel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın.

Kaynaklar:Sağlık Hattı I, Sağlık Hattı II

sogut-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu