Haber

Filistinli gruplar Oslo Anlaşmalarını reddetti

Filistinli gruplar, Oslo Anlaşmalarının “yalnızca İsrail’e hizmet ettiğini” belirterek, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) İsrail ile imzalanan anlaşmaları reddetme çağrısında bulundu.

Etkinlik, Gazze’deki grupların çağrısı üzerine, 13 Eylül 1993’te Filistin ile İsrail arasında imzalanan Oslo Anlaşmalarının 30’uncu yıldönümü ve İsrail’in 2005’te Gazze Şeridi’nden çekilmesinin 18’inci yıl dönümü nedeniyle düzenlendi.

Adı açıklanmayan ve El Fetih Hareketi dışındaki Filistinli grupların askeri kanatlarını tek çatı altında toplayan “Filistin Direniş Grupları Ortak Odası” Sözcüsü, İsrail’in Gazze’den çekilmesinin yıldönümünü kutladı.

İsrail’in çekilmesiyle ilgili olarak sözcü, “Bu, halkımızın ve ümmetimizin tarihinde bir dönüm noktası ve Siyonist projenin sonu ve yenilgisine giden yolda tüm Filistin için bir umut ışığı olmaya devam edecek” dedi. söz konusu.

Filistin direnişinin son derece canlı olduğunu belirten sözcü, direnişin “ancak düşman topraklarımızdan temizlendiğinde” sona ereceğini söyledi.

Sözcü ayrıca FKÖ’ye ulusal bir duruş sergilemesi, İsrail ile imzalanan anlaşmaları reddetmesi ve “etkili olduğu kanıtlanmış” direniş seçeneğini benimsemesi çağrısında bulundu.

Etkinliğe Gazze’deki direniş gruplarının liderleri de dahil olmak üzere yüzlerce Filistinli katıldı.

Ellerinde ülkelerinin bayraklarını taşıyan Filistinliler, İsrail’e karşı direnişi destekleyen pankartlar açtı.

İsrail, 12 Eylül 2005’te dönemin Başbakanı Ariel Şaron yönetimindeki “tek taraflı çekilme planı” kapsamında yerleşimcileri ve silahlı kuvvetlerini Gazze Şeridi’nden çekti.

1. Oslo Anlaşması

Oslo veya 1. Oslo olarak da bilinen “Öz-Yönetim Örgütlenme İlkeleri Geçici Bildirgesi” anlaşması, 13 Eylül 1993’te dönemin İsrail Başbakanı Yitzhak Rabin ile Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan görüşmelerin ardından imzalandı. o zamanki FKÖ Lideri Yaser Arafat, Amerika Birleşik Devletleri’nin başkentinde. Washington’da imzalandı.

Anlaşma, taraflar arasında yıllardır süren çatışmanın sona ermesini, öncelikle geçici Filistin Yönetimi’nin kurulmasını, 1999 yılında bağımsız Filistin Devleti’nin kurulmasıyla adil, kalıcı ve kapsamlı bir barışın sağlanmasını hedefliyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu