İshak Paşa Vefatının 536. Yıldönümünde Anılıyor
İki padişah döneminde sadrazamlık yapan İnegöl’ün yetiştirdiği Osmanlı Devleti döneminin değerli devlet adamlarından İshak Paşa, vefatının 536. yılında düzenlenen törenle anıldı. Döneminde İshakpaşa Mescidi ile Medrese ve Türbesi’nin yapıldığı alanda düzenlenen anma törenlerinde İshak Paşa anısına ikramlarda bulunuldu.
Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmed Han ve II. İstanbul’un fethinde görev alan ve kahramanlıklar sergileyen Bayezid döneminin güzide devlet adamı olarak bilinen, zenginleşmek için harcadığı servetiyle tarihi kaynaklarda babasının İnegöllü olduğu bilinen İnegöl’ün mimarı olarak da bilinir. Kenti, özellikle külliyeyi İnegöl’e kazandırdı. Paşa, vefatının 536. yılında törenle anıldı. İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen anma programında, devrinin değerli devlet adamlarından İshak Paşa adına ikramlarda bulunuldu.
ÖZEL BİR GÜN YAŞIYORUZ
1487 yılında Selanik Valisi iken vefat eden ve vasiyeti üzerine İnegöl’de defnedilen İshak Paşa’yı anma programı bugün Cuma namazının ardından gerçekleştirildi. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programında Belediye Başkanı Alper Taban günün anlam ve değerini anlatan bir konuşma yaptı. Konuşmasına “Bugün çok özel bir gün” sözleriyle başlayan Lider Taban, “Bana göre belediyecilik açısından yaptığımız en keyifli işlerden birini yapıyoruz. Yanımızda İshak Paşa var. Bugün İshak Paşa’yı anmak için bir ilki başlattık.Elbette bizden önce de ecdadımızı anmak adına, anma adına bazı çalışmalar yapıldı.Ancak biz meslektaşlarımızın önerisi ile İshak Paşa’yı anma törenlerinde de anmak istedik. Bu yıl vefatının 536. Yıldönümü Bundan sonra inşallah bir hakkı devam ettirerek teslim etmek istiyoruz.Takdir edersiniz ki hatırlamak ve anılmak çok güzel vasıflar.Vefa duygusu,hakkın verildiği duygusu… Bunlar değerli şeylerdir” dedi.
İnegöl’ün tarihi şahsiyetlerinden bahseden Lider Taban, şöyle devam etti: “Bu huzurun yanından her gün geçiyoruz. Bu çok özel bir konumdur. Atalar burada eserler bırakmış. Bir yanda cami, medrese, bir yanda beylik hanı, bedesten… Aslında hepimizin bu tarihi çınarların altında hatıraları var. Ancak biz bu vefa duygusunu ön plana çıkarmak adına bu keyifli çalışmayı hazırladık. Peki İnegöl’de bu topraklara ayak bastığımızda elimizde sadece İshak Paşa mı var? Hayır. Aklıma gelen ilk şeyden bahsetmek istiyorum. İnegöl’deki Hamzabey köyümüzde Osmanlı’nın ilk şehidi Baykoca’mız var, Samsa Astsubayımız var, Yiğit Alp’imiz var, Konur Alp’imiz var, Kasım Efendimiz var, yanı başımızda Babasultan var, Turgut Alp. Yakın tarihe gittiğimizde şehrimizi düşman işgalinden kurtarmasında Şükrü Naili Paşa’yı görmekteyiz. Küçük Kamil’i yine o dönemlerde görüyoruz. Ben buradayım, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehrimize, ülkemize ve milletimize hizmet etmiş herkesten Allah razı olsun.”
600 YIL ÖNCE YAŞADI, ESERLERİNE HALA DESTEK VERİYOR
“Burada hemen yanı başımızdaki türbede İshak Paşa’nın yattığını biliyoruz. Yanında eşi Tacünnisa Sultan da bu türbededir. Ve bundan yaklaşık 550-600 yıl önce yaşamış ve eserleri hala ayaktadır. Onlardan yararlanmaya devam ediyoruz. Cenab-ı Hak hepimize şu dünyada iz bırakabilmeyi, miras bırakabilmeyi, bu gök kubbenin altında hoş bir ses bırakabilmeyi nasip etsin.”
İSTANBUL’UN FETHİNDE KOMUTAN
“Bugün, her birimiz burada birlik içinde yaşıyoruz. Bu sinemayı geriye sardığımızda durumun böyle olmadığını çok net bir şekilde görüyoruz. Bir zamanlar bu topraklarda düşman botları dolaşıyordu. İshak Paşa döneminde de bunlar mevcuttu. İshak Paşa döneminde Başbakanlık düzeyinde çalışmış bir kişi. İki padişahın saltanatı sırasında; Fatih Sultan Mehmed ve Yıldırım Bayezid döneminde sadrazamlık yaptı. Bildiğiniz gibi Fatih Sultan Mehmed Han, Peygamberimizin mesajına ulaşmış bir padişahtır. Yanında devlet adamı ve sahabe olan bir İshak Paşa’yı bugün rahmetle anıyoruz. Bu topraklardan geçerken bunları düşünmek gerekiyor. Bir devir açan, bir devir kapatan fetihten bahsediyoruz. İstanbul’un fethi 53 gün sürdü ve İshak Paşa bu kuşatmada büyük kahramanlık gösterdi. Yıldırım Bayezid’in tahta çıkmasında büyük emeği olmuştur. Bu dönemde yine sadrazamlık görevini sürdürdü. Böyle değerli insanlar şehrimizde yatıyor.”
İSAK PAŞA’NIN ESERLERİ
“Yaptığı eserlerden bahsetmek gerekirse; İnegöl’de 15. yüzyılda yapılan İshakpaşa Külliyesi (Cami, Han, Hamam, Türbe, Medrese, Ahır, İmaret), Selanik’te Alaca Cami ve aşevi, Bulgaristan’da Köstendil Köprüsü, İstanbul’da Cami ve hamam, Kütahya Zaviye’de Tahta Kale Hamamı bulunmaktadır. Ankara’da, Çankırı’da Hamam, Edirne’de Çeşme ve Hamam yaptırıp, vakıf tahsis etmektedir. İshak Paşa’nın belediyecilik açısından çok güzel çalışmaları var. İnegöl’ün o dönemde su sorununun çözümünde hizmetleri olmuştur. Kendisini buradan bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.”
Konuşmaların ardından anma programı tarihi İnegöl Mehter marşları ile devam etti. Daha sonra İshak Paşa adına ikramlarda bulunuldu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı