Kadının Adı Hala Bulunamadı! 8 Mart Verileriyle Türkiye’de Çalışan Kadın Olmanın Zorlukları
Her 8 Mart’ta şirketler ekranlarda kadının değerini ve kıymetini paylaşıyor. Emek, derleme, toplanma, güzelleşme, annelik, şefkat gibi olgularla herkes ‘kadın’ı kendine göre güzelleştirir, şekillendirir. Türkiye’de kadın olmak zordur. Ataerkil bir düzende ne yapılması gerektiğinin dikte edildiği ve yılda bir kez güzelleştirmelerin yapıldığı ülkemizde kadınlar hakkında veriler ne diyor? Gelin, kadının iş hayatındaki yerine birlikte bakalım…
Türkiye’de kadın hakları ve eşitliği için mücadele denilince akla gelen ilk isimden başlayalım. Yıllar önce aramızdan ayrılan gazeteci ve yazar His Asena, Türkiye’de feminizmin öncülerinden biri olsa da, 8 Mart’ta sinemaya da çekilen “Kadının Adı Yok” kitabıyla hâlâ gündemde. 80’ler
Türkiye nüfusunun yüzde 49,9’unu kadınlar oluşturuyor.
25 yaş ve üzeri kadınlarda en az bir kademe eğitimi tamamlama oranı yüzde 87,3 iken, erkeklerde bu oran yüzde 97,1 ve istihdamda durum daha içler acısı.
Türkiye’de kadın milletvekili oranı yüzde 17,3, kadın büyükelçi oranı yüzde 27,2, yükseköğretimde görev yapan kadın profesör oranı yüzde 33,2 ve yönetici kadrolarında çalışan kadın oranı yüzde 20,7’dir. Hatta yüzde 50’ye yaklaşıyor.
DİSK 2021 Taban Fiyat araştırmasında yer alan bilgilere göre kadınların çoğu taban ücret ve altında maaş alıyor. Yüzde 10’a varan asgari ücret ve maaşlar Türkiye genelinde yüzde 48,7 iken, kadın söz konusu olduğunda bu oran yüzde 55,6’ya çıkıyor.
Özel bölümde ise her dört kadından üçü mahallede taban fiyat ve asgari fiyatın altında çalışıyor. Özel departmanda taban fiyatın altında çalışma oranı genel olarak yüzde 21,7 iken, özel branşta kadın personelin yüzde 30,8’i taban fiyatın altında istihdam ediliyor.
Kayıt dışı çalışan kadınların neredeyse tamamı en fazla taban fiyat civarında bir fiyat alabilmektedir.
Türkiye, kadın istihdamı açısından OECD ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Kamuda ise bu ayrım değişmez. Devlet kadrolarında çalışan kadınların oranı 2020’de yüzde 29 iken 2022 Mayıs’ta yüzde 18 oldu.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik de hükümetin son 20 yılda istihdam politikalarında özellikle erkekleri tercih ettiğini belirtti.
Daha eşitlikçi bir ortamda ve ülkede olunması gerektiğini her zaman vurgularken, olması gerekenin ancak insancıl bir dünya olduğunu 8 Mart’ta hatırlatıyoruz. Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.