Toplu Sözleşme Süresi Devlet Memurları İçin Bir Dezavantajdır
‘Toplu Sözleşme Dönemi Memurlar İçin Dezavantajlı’
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Müzakerelerin yavaş geçeceğini belirten Yalçın, “11’i hizmet şubesi ve genel toplu sözleşmeler olmak üzere toplam 936 konunun görüşüleceği, görüşüleceği, aktarılacağı, tasnif edileceği bir süreç. Her fırsatta konuşuyoruz. toplu iş sözleşmesinin süresi memurlar dairesi için bir dezavantajdır.Bu tablonun en büyük dezavantajlarından biri de tüm süreci 30 gün içinde tamamlamak için bir takvim sıkışıklığı olmasıdır.Personel birliklerinde iken iş kolu iş koludur. 60 gün içinde sadece bir sözleşme için süre verilmiş, 12 sözleşmeyi de bir aya sıkıştıran takvim bu anlamda sözleşmemizin en değerli rampası. Bunu daha yoğun kullanarak aşmaya çalışacağız” dedi.
‘GELİR ADALETİNİ SAĞLAMA ANLAŞMASINI FIRSAT OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ’ Toplantıda; Ekonominin sabit getirili gelirlerdeki durumu, 2024 yılı enflasyon beklentisi ve ekonomik verilerinin altını çizdiklerini belirten Yalçın, “Enflasyonist ortam dikkate alındığında tekliflerimizin abartılı olmadığını bir kez daha dile getirdik. Özellikle bozulan fiyat skalasına dikkat çektik. Kamu işçi sisteminde Bireysel düzenlemeler toplu sözleşmeyi geçersiz kıldığı için fiyat skalasındaki düzensizliğin ana nedenlerinden birinin bu olduğunun altını çizdik. Toplu sözleşmeyi çalışanlar arasındaki fiyat farkını kapatmak ve gelir adaletini sağlamak için fırsat olarak kullanmak.Çünkü fiyat skalası bozuldu.Fiyatların unvan,yetki ve sorumluluk bazında yeniden ele alınması gerekiyor.Toplu sözleşme tam da bunun analiz noktası. ve sosyal diyalog mekanizmasıdır” dedi. “SÜREÇ 31 AĞUSTOS’TA TAMAMLANACAK”
Bakan Vedat Işıkhan ile 7’nci Dönem Toplu Sözleşme müzakerelerine ilişkin taslak takvimi netleştirdiklerini belirten Yalçın, “Hizmet kollarının toplu sözleşme tekliflerinin tasnifi ile süreç devam edecek. Genel tekliflerin ardından hizmet branşına ait tekliflerin görüşülmesi ardından genel tekliflerin görüşülmesine geçilecek.14 Ağustos’ta heyet bugün olduğu gibi yeniden toplanarak kamu işveren kurulu teklifini sunacak. hizmet kolu ve genele ilişkin müzakereler muhataplarıyla devam edecek.17 Ağustos’ta ikinci bir toplantı yapılacak ve yeni teklifler bekliyoruz.Ondan sonra müzakerelere devam edilecek ve 21 Ağustos’ta sürecin tamamlanacağı bir yer olacak. , sürecin anlaşmayla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı konusu ise 22 Ağustos’ta netlik kazanacak. Sorunun anlaşmazlığa dönüşmesi halinde konfederasyon ve ilgili birliklere 3 günlük yansıtma süresi verilecek. Düşerse görevini yerine getirecektir. 31 Ağustos’tan itibaren toplu sözleşme süreci tamamlanacak” dedi.
ENES Geyik- Umutcan ÖREN/ANKARA, –